Genital siğiller, human papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu cilt üzerinde oluşan küçük büyümelerdir. En sık cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan genital siğiller, genellikle dış genital bölgede, anüs çevresinde veya vajina ve penis içinde ortaya çıkar.
HPV virüsünü hem siğil hem de kanser yapıyor!
Genital siğillerin ana nedeni HPV virüsünün belirli türleridir. HPV’nin 200’den fazla farklı türü vardır. Bu tiplerden bazıları sadece siğil oluştururken bazıları siğil oluşturmakla kalmaz penis kanseri, anal kanser ve rahim ağzı kanserlerine yol açarlar.
Siğil Bulaşma Yolları:
Genital siğiller esas olarak cinsel temas yoluyla bulaşır. Cinsel ilişki sırasında cilt teması, özellikle de enfekte olmuş bir bölgeyle temas edilmesi virüsün bulaşmasına neden olabilir. Korunmasız cinsel ilişki, birden fazla cinsel partnerin olması ve bağışıklık sisteminin zayıf olması riski artırabilir.
Siğil Belirtileri
Genital siğiller genellikle küçük, ten rengi veya gri renkte kabarık lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Bazen tek bir siğil olarak görülürken, bazen de bir grup halinde olabilirler. Siğiller genellikle ağrısızdır, ancak kaşıntı, yanma veya rahatsızlık hissi yaratabilir. Bazen siğiller gözle görülmeyebilir ve sadece muayene sırasında fark edilebilir.
Siğil Teşhisi
Genital siğillerin teşhisi genellikle fiziksel muayene ile yapılır. Teşhisin bir doktor tarafından yapılması önemlidir, çünkü genital bölgede siğil olmayıp siğil zannedilen bir çok lezyon olabilir. Bunun yanında genital siğilin erken teşhisi oldukça önemlidir. Erken teşhis ile hem tedavi daha başarılı ve basitçe mümkün olur hem de siğilin uzun dönemde yol açabileceği kanserleşme riski de önlenmiş olur. Bu yüzden genital bölgede normalden farklı bir görüntü veya lezyon çıklması halinde bir doktor kontrolü çok önemlidir. Erkeklerin yılda bir defa düzenli üroloji kontrolü yapmasını önermekteyiz.
Tedavi Seçenekleri
Genital siğillerin tedavisi genellikle siğillerin boyutuna, sayısına ve bulundukları yere göre değişir. Tedavi siğilleri ortadan kaldırabilir, ancak virüs vücutta kalabileceği için nüks edebilir. Tedavi yöntemleri şunları içerir:
a. Topikal Tedaviler
Çok küçük boyutlu ve tek siğili olanlarda özel solüsyonlarla siğilin tedavisini içeriri. Mutlaka doktor kontrolünde uygulanması ve takibi gerekir. Çünkü bu siğiller farketmeden çoğalabilir ve tedavinin daha kapsamlı bir tedaviye dönüşmesi gerekebilir.
b. Cerrahi Tedaviler
* Kriyoterapi (Dondurma): Sıvı nitrojen ile siğiller dondurularak yok edilir. Bu yöntem bazen tek seansta etkili olurken bazen birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
* Elektrokoterizasyon: Siğiller elektrik akımı kullanılarak yakılır. Siğil tedavisinde başarısı en yüksel olan yöntemdir. Genellikle tek seans yeterlidir.
* Lazer Tedavisi: Esasında elektrokoterizasyon ile benzer şekilde siğillerin ısı enerjisi ile yakılması sağlanır. lezyonu tedavi etme başarısı elektrokoterizasyondan daha düşüktür.
* Cerrahi Eksizyon: Siğillerin cerrahi olarak kesilmesi yöntemidir. Çok büyük boyutlu, guruplaşmış ve birleşmiş siğillerin tedavisi için tercih edilir. Genital bölge çok özel bir bölgedir bu yüzden siğil eksizyonu işlemlerinin özel çalışma alanı erkek genital estetiği olan bir üroloğun yapması işlem güvenliği açısından oldukça önemlidir.
c. İlaç Tedavileri
Doktor kontrolünde ve tavsiyesi ile bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun virüsle savaşmasına yardımcı olmak için antiviral ilaçlar veya bazı takviye içerikler kullanılabilir. Ancak, bu içeriklerin kullanımının ve dozunun kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır.
Korunma Yöntemleri
Cinsel Eğitim:
HPV virüsü ve buna bağlı genital siğiller cinsellikte yapılan yanlış uygulamalar dolayısıyla bulaşması daha kolay olmaktadır. Kliniğimizde Hpv bulaşıcılığını azaltıcı önlemleri içeren cinsel eğitim verilmektedir.
* HPV Aşısı: HPV aşısı, genital siğillere ve HPV ile ilişkili diğer hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle cinsel olarak aktif olmadan önce yapılan aşı, en etkili koruma yöntemidir. Hpv aşısının erişkinlerde ve bazı özel durumlarda da kullanımı mevcuttur.
* Prezervatif Kullanımı: Prezervatif, HPV’nin bulaşma riskini azaltabilir ancak tüm genital bölgeyi kaplamadığı için tam koruma sağlamaz.
* Cinsel Partner Sayısını Sınırlamak: Cinsel partner sayısının azaltılması, HPV bulaşma riskini düşürebilir.
HPV ve Kanser Riski
Düşük riskli HPV türleri genital siğillere neden olsa da, yüksek riskli HPV türleri rahim ağzı, anüs, penis ve boğaz kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle servix kanseri yaygınlığı oldukça fazladır. Bu nedenle, HPV aşısı oldukça önemlidir. HPV – GENİTAL SİĞİL tedavisi yapılırken HPV virüs tipinin belirlenmesi oldukça önemlidir.
HPV tipinin belirlenmesini tüm siğil hastalarına önermekteyiz.
Genital Siğillerle Yaşam
Genital siğiller, fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Cinsel yaşamı kısıtlayabilir. Çekingenlik ve özgüven eksikliğine neden olabilir. Ciddi stres ve anksiyete durumları oluşturabilir. Nüksedebilme olasılığı nedeniyle tedavi süreci bazen sabır gerektirir. Siğillerle ilgili endişeler cinsel ilişkiyi ve partnerle olan ilişkiyi etkileyebilir. Siğilsiz ve sağlıklı bir yaşam için çekinmeden doktorunuza danışmalısınız.
Sonuç
Genital siğiller yaygın bir sağlık sorunudur ve HPV’nin neden olduğu bu enfeksiyonlar cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Ancak, doğru tedavi ve korunma yöntemleri ile bu durumla başa çıkmak mümkündür. Aşılar, siğillerin ve HPV ile ilişkili diğer ciddi hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar.
Her şeyin başında iyi bir eğitim ve siğillerin olabilecek en etkili ve tam tedavisi yapılmalıdır. Belli aralıklarda doktor kontrolü yapılması ve tedaviye uyum oldukça önemlidir. Kliniğimizde HPV-GENİTAL SİĞİL TEDAVİLERİ konusunda bütüncül bir yaklaşımı benimsemiştir.
Genital siğiller hakkında daha fazla bilgi almak veya tedavi seçenekleri konusunda bir uzmana danışmak, sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürebilmeniz ve mevcut siğillerinizden kurtulmak için kliniğimizin iletişim kanallarından randevu alabilirsiniz.